SNoK jakten

Svartådalens natur- och kulturjakt

Vi tycker att Svartådalen är fantastiskt, och har valt ut åtta ställen till vår upplevelsejakt. Så ta chansen och var med och upplev några av Svartådalens fina natur och kulturplatser . Svartådalens Natur och Kulturjakt pågår hela sommaren och ända fram tills mitten av september.

Genom att lösa ordflätan och ta en fin bild från området med en motivering till varför du tycker extra mycket om den platsen så har du dessutom chansen att vinna fina naturupplevelser!  Lycka till!!

Ladda ner tävlingsformulär här

Frågor

  1. Salbohed är starkt förknippat med militärhistorien och det första ordet hittar du på den minnessten som är rest i Salbohed. På stenen finns namnet på den överste som var chef när stenen restes, vad hette han?
  2. Odendisa stenen står vackert vid Fläckebo hembygdsgård och berättar om vikingakvinnan som var husfru på en gård i trakten, men vad hette gården/platsen?
  3. Landforsens hytta är en del av ett större nätverk i Bergslagen men vad heter det? Vi söker det första ordet.
  4. På Gammelgården i Västerfärnebo står Nyby – boden och i den finns det fyra rum, en vävstuga, snickarbod, klädkammare och ja vadå?
  5. På informationstavlan vid Öjesjön finns en bild på en svamp som förknippas med att den gynnas av brand, men vad heter den?
  6. I Hälleskogsbrännan finns en besöksplats med utkikstorn placerat på ett berg, men vilket djur är berget döpt efter?
  7. I sommar pågår en utställning i Västerås stift då flera kyrkor har konstverk utställda under samlingsnamnet ”Sjätte sinnet”. Men vad heter den konstnär i förnamn vars verk finns i Västerfärnebo kyrka?
  8. I vår utställning finns ett runstensfragment med en för runstenar vanligt förekommande symbol som dock inte finns på Odendisa stenen, men vad är det för symbol?