Utbrott av afrikansk svinpest i Fagersta – berör flera kommuner

Afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta kommun i Västman­lands län. I den smittade zonen finns regler som du ska följa för att hindra smitt­spridning. Vildsvinen ska inte störas så att de rör sig ut ur zonen och sprider smittan vidare till andra områden. Människor får inte heller sprida smitta vidare via skor, redskap med mera. Afrikansk svinpest drabbar vildsvin och grisar men inte människor eller andra djur­slag.

Den smittade zonen omfattar 996 kvadratkilometer, flera kommuner berörs. (2023-09-08).

Håll dig informerad om vad som gäller på Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

let cookieRow = document.cookie .split('; ') .find(row => row.startsWith('cookie_notice_accepted')); let cookie_notice_accepted = cookieRow ? cookieRow.split('=')[1] : ''; window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} if (cookie_notice_accepted == 'true') { gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-143281440-1'); }