Svartådalens Besökscenter

Svartådalens Natur- och Kulturcenter ligger i centrala Västerfärnebo, ca 10 kilometer från Hälleskogsbrännans Naturreservat. Här finns utställningar om naturen och kulturhistorian i Svartådalen, samt om den stora skogsbranden 2014. För barnen finns en spännande naturskola att ta del av och det finns turistinformation för alla behov.

Smäcken, bron över Svartån nedanför Hedbo.
Bidra med en eller flera brädor så får du en plakett med ditt namn på bron.
Swisha 250 kr per bräda till 123 608 34 48 eller till bankgiro 5399-2731.
Märk med bräda + namn.

 

Utställningarna

I centret finns tre olika utställningsteman, dessa är Djuren och naturen, Kulturen och historian samt I brandens spår. Utställningarna belyser närområdet runt Svartån och dess rika historia och natur.

 

Djuren och naturen
Svartådalen i Västmanland är berömt för sitt rika fågelliv. Här mellanlandar mängder av flyttfåglar både på vår och höst. Landskapet runt ån är även hem till många andra djur som till exempel bäver och skogens konung älgen. I vår Gissa tassen-utmaning kan du bland annat lära dig hur ett bäverspår ser ut.

Kulturen och historian
Redan för 11 000 år sedan, då Svartådalen dominerades av en havsvik, bodde det människor i området. Det är kanske svårt att tänka sig, men en gång i tiden så fanns det säl i Svartådalen. Här finns också många spår av bergsbruket och järnframställning som gjorde Bergslagen till Sveriges skattkista. Lite extra stolta är vi också för en av få runstenar resta till minne av en kvinna, Odendisa-stenen, som finns i vid Fläckebo Hembygdsgård.

I brandens spår
Sommaren 2014 drabbades vårt område hårt av den största skogsbranden i modern tid. I det brända landskapet ser vi idag hur naturen sakta återhämtar sig och en snar framtid kommer en av Sveriges största lövskogar ha bildats. I vår utställning kan du bland annat läsa om hur naturen påverkas av skogsbränder och lära dig begrepp som brandljud, men även få veta mer om hur det gick till när branden startade och vad som hände.

Forskarsal

I vår forskarsal samlar vi material om bygdens historia för att bevara för framtiden. Kunskap från att området blev fritt från inlandsisen till nutid finns tillgängligt och samlingen byggs ständigt på. Målet är att här ska även all offentliggjord forskning kring branden 2014 finnas. Du som forskar eller skriver uppsats om Svartån och omgivande miljöer är varmt välkommen att nyttja lokalen.

Exkursionsrum och naturskola

I våra upplevelsekurer och i det trollinspirerade exkursionsrummet kan du måla, pyssla och upptäcka. Här finns tillgång till luppar, kikare, böcker och håvar, allt du behöver för att upptäcka naturen. Exkursionsrummet kommer också att användas i vår naturskoleverksamhet. Här kan du läsa mer om naturskolan.

Hitta hit

Svartådalens Natur- och Kulturcenter är beläget vid skolan i Västerfärnebo, i en enplansbyggnad bredvid kyrkan. Här finns fri parkering, turistinformation och toaletter. Centret är handikappvänligt. Utanför i trädgården finns bord uppställda och där är man välkommen att förtära egen matsäck, i närheten finns lanthandel och ett café.

 

Svartådalens Besökscenter

Adress:
Klockarvägen 7
733 60 Västerfärnebo

GPS:
59.94457, 16.27648

Pluskod:
W7VH+M4 Sala SV

Kontakt:
info@svartadalen.se
0224-74 00 11

Karta google maps

Avståndstabell (km)

Stockholm                          137
Västerås                               47
Uppsala                               86
Sala                                      24
Avesta                                  33
Norberg                               26
Fagersta                              33

Källa: Eniro