Sätra Brunn

I stora parker, vid hundratalet rödmålade, knuttimrade hus finns lugnet och kraften hos Sätra Brunn. Välkomna hit året om på konferens, en spahelg, bröllop eller kanske på någon av våra pubaftnar med livemusik och grillbuffé som vi har onsdagar hela sommaren.

Sätra Brunn är en av Sveriges äldsta kurorter och ett eget litet samhälle med över 100 hus och flera parker. Alldeles in på knuten finns orörd natur med rikt fågel- och djurliv. Till Sätra Brunn har människor kommit oavbrutet sedan år 1700 för att må bra och ta del av ett socialt liv.

Under andra halvan av 1600-talet var det högsta mode i Europas societet att vistas på kurort och dricka brunn. Den medicinska vetenskapen utgick ifrån att man blev sjuk om de fyra kroppsvätskorna kom i obalans. Ett sätt att få vätskorna i balans var att dricka vatten, gärna mineralhaltigt sådant.

Under 1800-talet utvecklades verksamheten och det blev allt vanligare att man ordinerades bad i det hälsobringade vattnet. Badet skulle vara varmt om man var en flegmatisk eller melankolisk person och svalt om man var sangviniker eller koleriker.

Kanske var det inte bara vattnet som bidrog till att gästerna blev friskare. Det sociala umgänget och alla promenaderna bidrog säkert. I brunnshuset fanns tidigare kryckor och käppar som lämnats kvar som bevis på lyckade kurer.

Än idag är mycket sig likt på Sätra Brunn. Även i nutid mår våra gäster bra av att besöka den rofyllda miljön, promenera i de vackra parkerna och delta i någon av alla sociala aktiviteter som erbjuds.

Adress
Sätra Brunn, 733 95 SALA
Kontakt
Tel 0224-546 00

Öppettider:
Alla dagar 8-20